Restoranda
KiÅŸiler: Çok aç ama parasız biri / Tok ama paralı biri / Hem aç hem paralı biri / Yorgun ve sinirli bir garson
Gönüllü dört öÄŸrenci seçin. Rolleri dağıtın. Sınıfın ortasına, öÄŸrenci sıralarından dört kiÅŸilik bir masa kurun. Gönüllüler otursun.
Ve rollerine uygun bir ÅŸekilde doÄŸaçlama sipariÅŸ verip diyalog kurmalarını isteyin.
Anlat bize, neler hissediyorsun?
Sınıfın fiziki yapısına göre öÄŸrencileri halka veya U ÅŸeklinde oturtun. Her öÄŸrenciye farklı bir soru soracağınızı söyleyin. Sorulara gönüllü öÄŸrencilerden baÅŸlayarak soruları yöneltin.
Sen sıcak fırında, elmalı bir keksin. Anlat bize neler hissediyorsun?
Sen ezik bir domatessin. Anlat bize neler hissediyorsun?
Sen kızarmış bir patatessin. Tavanın dibine yapıştın, kaldın. Seni unuttular. Anlat bize neler hissediyorsun?
Sen ucu kırık bir kurşun kalemsin. Anlat bize neler hissediyorsun?
Sen küçük bir çocuksun. Alış-veriÅŸ merkezinde anneni kaybettin. Anlat bize neler hissediyorsun?
Bir sabah uyandın herkes Çince konuÅŸuyor. Anlat bize neler hissediyorsun?
Sen bir uçurtmasın, uçuyorsun birden fırtına çıktı. Anlat bize neler hissediyorsun?
Notlar: ÖÄŸrencilere sorular sorarak konuÅŸmalarına yardımcı olun. ÖrneÄŸin: Fırtınaya yakalanmış uçurtma için ‘’Yukarıdan aÅŸağısı nasıl görünüyor? Fırtınadan korktun mu? Fırtınaya ne dedin? Sahibin ne yaptı? Bir daha uçar mısın?
Kendi sorularınızı üretirken de problemli bir durumu yansıtan sorular olmasına dikkat edin.
Bir Yer- Bir Nesne- Bir Fiil
ÖÄŸrencilere küçük not kâğıtları dağıtın. İstedikleri bir fiili yazmalarını söyleyin. (Almak, acıkmak, unutmak gibi) ÖÄŸrenciler yazınca kâğıtları katlamalarını ve toplayıcı arkadaÅŸlarına vermelerini söyleyin. Gelen kâğıtları öÄŸretmen masasının sağına koyun.
Tekrar öÄŸrencilere not kâğıtları dağıtın ve yer ismi yazmalarını söyleyin. (Tiyatro, mutfak, okul bahçesi gibi) ÖÄŸrenciler yazınca kâğıtları katlamalarını ve toplayıcı arkadaÅŸlarına vermelerini söyleyin. Gelen kâğıtları öÄŸretmen masasının ortasına koyun.
Tekrar öÄŸrencilere not kâğıtları dağıtın ve nesne ismi yazmalarını söyleyin. (Elma, telefon, yorgan gibi) ÖÄŸrenciler yazınca kâğıtları katlamalarını ve toplayıcı arkadaÅŸlarına vermelerini söyleyin. Gelen kâğıtları öÄŸretmen masasının soluna koyun.
Üçüncü turdan sonra öÄŸretmen masasının üzerinde üç öbek kâğıt olacak.
Gönüllülerden baÅŸlayarak gelen öÄŸrenciye, her öbekten bir kâğıt seçmesini ve yüksek sesle çıkan kâğıtları okumasını söyleyin. Ardından çıkan bir yer-bir nesne ve bir fiille ilgili doÄŸaçlama kısa bir hikâye uydurmasını isteyin.
ÖrneÄŸin: Mutfak–traktör-uçmak
MutfaÄŸa giriyorum çünkü yemek yiyeceÄŸim. Bir ses duyuyorum. Mutfağın penceresinden dışarı bakıyorum. Aaa! bahçedeki traktör uçuyor. Sonra annem uyandırdı, rüyaymış.
Bir Hayvan Dua Etse…
ÖÄŸrencileri 2-3 kiÅŸilik küçük gruplara ayırın. Her gruba bir hayvan seçmelerini ve bu hayvan, Tanrı’ya dua etse neler söyleyeceÄŸi ve isteyeceÄŸi hakkında tartışmalarını daha sonra seçtikleri hayvanın duasını ortak bir metin olarak yazmalarını söyleyin. On beÅŸ dakika süre verin.
Yazma bitince her gruba metinlerini okutturun ve sorular sorarak tartışma ortamı oluşturun.
ÖrneÄŸin: Farenin duası
‘’Tanrım her yer peynirle dolsun. Bütün kediler yok olsun. Kuyruklarımız uzun, evlerin kapısı ardına kadar açık olsun.
Senaryo Yazma
Tip: Çiftçi
Yer: Satürn
Konu: Zenginlik
Sorun: İftiraya uğramak
ÖÄŸrencileri 2-4 kiÅŸilik küçük gruplara ayırın.
Yukarıdaki verileri tahtaya yazın ve gruplardan tartışarak veriler doÄŸrultusunda bir paragraflık ortak bir senaryo taslağı yazmalarını söyleyin. 20-25 dakika süre verin. Gruplardan birer sözcü seçerek yazdıklarını okumalarını isteyin.
Not: ÖÄŸrenciler sadece kısa bir senaryo özeti yazacaklardır. ÖrneÄŸin: ‘’Türkiye’de geçim sıkıntısı çeken çifçi DurmuÅŸ Bahtsız, Satürn’ne göç eder, bir granit tarlasında susuz tarım yaparak börülce yetiÅŸtirir ve kısa sürede zengin olur. Ancak yan tarlanın sahibi Merkürlü WxyÅŸ onu kıskanır ve börülcelerin GDO’suyla oynandığı söylentisini yayar. DurmuÅŸ Bahtsız tutuklanır ve planet dışı edilir.’’
Alo 1
Gönüllü öÄŸrencilerden baÅŸlayarak iki kiÅŸi seçin.
SeçtiÄŸiniz öÄŸrencileri birbirlerinin yüzünü göremeyecekleri, göz teması kuramayacakları bir ÅŸekilde arka arkaya oturtturun. (Birinci öÄŸrenci en öndeki sıraya, ikinci öÄŸrenci mesela üçüncü sıraya otursun.)
ÖÄŸrencilere birer rol ve birer problem verin ve bu problemi telefonda halletmeye çalışmalarını söyleyin.
İlk öÄŸrencilerden sonra baÅŸka ikililer oluÅŸturarak devam edin.
Birinci öÄŸrenci: Anne veya baba
İkinci öÄŸrenci: Genç kız veya delikanlı
Sorun: Genç; okul çıkışı arkadaÅŸlarıyla gezmeye gitmek için izin almak üzere evi arar, ancak ebeveyn kendince bir sebepten buna izin vermek istemez. Konuyu tartışlar.
Birinci öÄŸrenci: ÖÄŸrenci
İkinci öÄŸrenci: ÖÄŸretmen
Sorun: ÖÄŸrenci; kopya çekerken yakalanmışır, özür dilemek için öÄŸretmenini arar. Bu problem hakkında konuÅŸurlar.
Birinci öÄŸrenci: Yarı zamanlı iÅŸ arayan bir genç
İkinci öÄŸrenci: İşveren konumundaki anne veya baba
Sorun: Genç; harçlığını çıkarmak için akÅŸamları bebek bakmaya karar verir. Gazetedeki ilanı arar. Ebeynle iÅŸ hakkında görüÅŸür.
Alo 2
İmkân varsa ÅŸu drama da çok eÄŸlencelidir.
Gönüllü öÄŸrenci sınıfın dışına çıkarılır. Çıkarmadan önce sınıftan bir arkadaşının onu arayacağını ve arkadaşının söylediklerini yapması gerektiÄŸi açıklanır.
Sınıftaki bir öÄŸrenciye; sınıfın dışına çıkarılan arkadaşına telefon açması ve ‘’……………’’ mesajı iletmesi söylenir.
‘’…………..’’ Arkadaşına söyle: Kantine gitsin ve kantinciden 15 tane (sınıf mevcuduna göre) çikolatalı gofret alsın. Kantinciye ‘’Çikolataların parasını öÄŸretmenim verecek’’ desin.
Not: Sınıftaki öÄŸrenci bu mesajı dışarıdaki öÄŸrenciye iletebilirse ve o da kantinciyi ikna edip gofretleri alıp gelebilirse, teneffüste kantincinin parasını ödeyin. Aslında bu tür etkinlikler için okul yönetimi bir fon ayırmalıdır.
‘’…………..’’ Arkadaşına söyle: Okulun hizmetlisini bulsun. ‘’ÖÄŸretmenim sizi çağırıyor’’ desin.Hizmetliyle birlikte sınıfa gelsin.
Not: Hizmetli gelince sınıftaki öÄŸrencilere çay veya kahve servisi yapmasını rica edin.
‘’…………..’’ Arkadaşına söyle:ÖÄŸretmenler odasına gitsin, masanı üzerindeki büyük mavi kutuyu buraya getirsin.
Not: Kutuyu önceden hazırlayın. İçine öÄŸrencilerin hoÅŸuna gidecek ufak tefek hediyeler koyun. Kalem, silgi, kalemtıraÅŸ gibi.
Elini Koy
Gönüllü birkaç öÄŸrenciyi sınıfın karşısında ayakta dizin. Sonra verdiÄŸiniz komutları yapmalarını isteyin.
SaÄŸ elini sol elinin üstüne koy.
Sol elini burnuna koy.
İki elinle ağzını kapat.
SaÄŸ gözünü kapat.
AÄŸzını aç.
Sol ayağının havaya kaldır.
SaÄŸ ayağını öne getir.
Sağ elinle sol kulağına dokun.
……..
Yapamayanlar elenir, son kalan kazanır.
Not: Küçük yaÅŸ gurupları için bu drama müzik eÅŸliÄŸinde yapılabilir ve belli aralıklarla kendi etrafında dön ve havaya zıpla komutu eklenerek tekrar edilebilir.
Ünite Konularına Göre EÄŸlenceli Sorular
Yarın sabah bir hayvan olarak uyansan ne olurdun? Niçin?
Hangi sebze olmak istersin, niçin?
EÄŸer baÅŸka bir yerde yaÅŸasan nerde yaÅŸamak isterdin, niçin?
En çok hangi rengi seviyorsun, o renk olsan ne hissedersin? Anlat.
Adını deÄŸiÅŸtirsen yeni adın ne olur? Niçin?
Sen kış mı, sonbahar mı, yaz mı, ilkbahar mısın? Niçin?
En çok hangi eÅŸyanı seviyorsun? Niçin?
Kendi hayatın için bir slogan yazsan ne olur? Niçin?
Okulun kurallarını sen koysan, beş kural ne olurdu? Yaz.
Açık Arttırma
Sınıfta bir köÅŸe hazırlayarak açık arttırmada satılacakları sergi haline getirin. ÖÄŸrencilere açık arttırmanın ne olduÄŸunu, nasıl yapıldığını basitçe anlatın. Hatta açık arttırmayla ilgili kısa bir video seyrettirin imkânınız varsa. Sahte paraları öÄŸrencilere dağıtın. Açık arttırmanın yöneticisi siz olun ve satışa baÅŸlayın.
Notlar:
Açık arttırma draması için ön hazırlık yapmanız gerekli.
Sınıftaki her bir öÄŸrenciye sahte 100TL vereceksiniz. 100TL’nin bozukluklardan oluÅŸmasına (5, 10, 20 ve 50’liklerden oluÅŸacak ÅŸekilde) olmasına dikkat edin. Bunun için google görsellerden 5, 10, 20, 50TL resimleri bulun, çıkış alın, her birinden sınıftaki öÄŸrenci sayısına göre fotokopiyle çoÄŸaltma yapın. Gereksiz kısımları kesip gerçek para görüntüsünü elde edin. Sınıftaki her bir öÄŸrenci için 100TL olacak ÅŸekilde paraları hazırlayın.
Açık arttırmada satılacak eÅŸyaları toplayın. DiÄŸer arkadaÅŸlarınızın evinlerinden kermes mantığıyla ufak tefek ÅŸeyler isteyebilirsiniz veya okul idaresi satın alabilir. Açık arttırmada satılacaklar evde yapılmış kek, kurabiye cinsinden yiyecekler olabileceÄŸi gibi, kırtasiye malzemeleri, Türkçe kitaplar, müzik ve film CDleri, anahtarlık, cüzdan v.s. olabilir. BulunduÄŸunuz ortamın özelliklerini ve olanaklarını dikkate alarak mümkün olduÄŸunca öÄŸrencilerin iÅŸlerine yarayacak, onlara cazip gelecek bir açık arttırma koleksiyonu oluÅŸturun.
Dramayı yapmadan önce kendiniz birkaç açık arttırma videosu seyredin. Sınıfta açık arttırmayı daha rahat yönetmenizi saÄŸlayacaktır.
Bu drama öÄŸretmen için biraz zahmetli olsa da öÄŸrencilerin TL cinsinden para birimlerini tanımaları için çok elveriÅŸlidir ve çok da eÄŸlencelidir.